BERITA TERKINI

UMK DAN OEW ALGAE TECHNOLOGIES SDN BHD JALIN KOLABORASI PENYELIDIKAN MIKROALGA DAN HERBA

Tuesday, 26 March 2019 02:59 Written by

moc1

KOTA BHARU 24 Mac l Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melalui Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi (FBKT) menandatangani memorandum koloborasi dengan OEW Algae Technologies Sdn Bhd untuk kerjasama membangunkan penyelidikan industri alga dan tanaman herba dengan fokus kepada penyelidikan dan pengeluaran produk secara komersial.

MoU itu ditandatangani oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan OEW Algae Technologies Sdn Bhd, Dato' Dr. Nazily Mohd Noor, di Galeri Pembangunan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan, hari ini.

moc4Majlis itu disaksikan oleh Pengerusi Eksekutif OEW Algae Technologies Sdn Bhd, Mr. Gurdev Sigh dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan. Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli dan Dekan FBKT, Prof. Madya Dr. Noor Azlina Ibrahim.

Menurut Prof. Dr. Noor Azizi, melalui kerjasama ini kedua-dua pihak dapat menjalankan penyelidikan dan inovasi secara koloboratif untuk produk nilai tambah berkaitan mikroalga atau rumpai laut dan tumbuh-tumbuhan herba.

Beliau berkata, dengan kerjasama ini bertujuan untuk menyokong perolehan dana menerusi geran-geran penyelidikan melalui agensi tempatan dan antarabangsa.

“Selain itu UMK memainkan peranan penting di dalam pelan Teknologi Hijau untuk R & D dan merumuskan kepelbagaian produk berasaskan herba.

“Pada masa sama, ini akan menyaksikan pengukuhan kerjasama yang lebih utuh kedua-dua pihak untuk berkongsi dan memberi maklumat mengenai produk berasaskan tumbuhan herba,” katanya

Tambah beliau, staf akademik juga boleh menyumbang untuk menyebarkan pengetahuan dan kepakaran dalam memproses produk nilai tambah daripada mikroalga dan tumbuh-tumbuhan herba.

Beliau berkata, beberapa aktiviti juga telah dirancang untuk pelajar UMK mengambil bahagian daripada projek ini sebagai latihan, pengalaman industri dan penempatan kerjaya pada masa hadapan.

Sementara itu, jalinan antarabangsa UMK turut diadakan untuk memberi manfaat kepada pelajar dan staf pada masa depan dari konteks penyelidikan bersama, projek bersama, penerbitan bersama, mobiliti kakitangan dan pelajar.

“Ini secara tidak langsung akan mengangkat nama penyelidik sekaligus membuktikan UMK setanding dengan universiti lain.

“Program ini juga bertujuan untuk menyokong pendidikan bagi menyertai program antara kedua-dua universiti dan industri seperti penyelidikan, sarjana dan pasca siswazah,” katanya.

Justeru, kerjasama ini amat penting kepada universiti untuk memanfaatkan kepakaran teknologi yang dimiliki oleh OEW Algae Technologies untuk tujuan pengkomersialan produk inovasi yang dibangunkan oleh UMK.

Pusat Hal Ehwal Korporat l Foto : Al Azam Razi

moc3

UMK JALIN KERJASAMA INDUSTRI KOMERSIALKAN PRODUK BIOARANG ORGANIK AcBioC

Thursday, 21 March 2019 02:57 Written by
image 6483441 4
 
BACHOK, 21 Mac I Universiti Malaysia Kelantan  (UMK) menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) dengan Green Impiana Brothers Solution (GIBS) bagi meningkatkan hasil penyelidikan pengeluaran produk bioarang berjenama AcBioC BioChar untuk tujuan pengkomersialan.
 
MoA itu ditandatangani oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail manakala GIBS di wakili oleh  Pengurusnya, En. Khairul Azizi Ramli, pada majlis yang berlangsung di Bilik Seminar 2, Bangunan Canseleri, UMK Bachok, pada 20 Mac 2019.
 
image 6483441 1Turut hadir, Yang Menjalankan Fungsi Timbalan Naib Canselor ( Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, Pengarah Pejabat Perundingan Harta Intelek Dan Pengkormersialan, Dr. Mohd Hafiz Jamaludin dan Penyelidik Produk Inovasi AcBioC, Prof. Madya Dr Palsan Sannasi Abdullah.
 
Menurut Prof. Dr. Noor Azizi, MoA ini adalah hasil kerjasama penyelidikan yang diketuai Prof. Madya Dr Palsan Sannasi bagi penghasilan baja organik dengan syarikat GIBS sejak 2016, untuk inovasi baru dalam menghasilkan baja organik yang berkualiti dan selamat.
 
Katanya, memorandum ini merangkumi penggunaan jenama AcBioC untuk diguna pakai pada produk arang dan terbitan arang oleh GIBS bagi penghasilan baja organik yang mendapat permintaan tinggi yang digunakan untuk memberi kesuburan kepada tanah seterusnya menjadikan pokok membesar dengan baik.
 
“Kerjasama ini menunjukkan produk Biochar Ac-Bio-C memberi impak positif bahawa produk inovasi UMK telah bersedia dan sudah bergerak ke arah penyelidikan berimpak komersial yang selari dengan kehendak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). 
 
“Menerusi dana penyelidikan UMK, secara tidak langsung telah membantu usahawan dan menjana pendapatan kepada universiti sekaligus merancakkan pertumbuhan ekonomi dan seterusnya memberi manfaat kepada  negara,” katanya.
 
Prof. Dr. Noor Azizi berkata, selain inovasi baja organik pihak UMK turut menghasilkan inovasi baru antaranya Rumah Burung Walet,  Soft Gelatin Madu Kelulut dan Smart Aqua Monitoring System untuk menentukan kualiti air dalam kolam ternakan ikan.
 
image 6483441“UMK akan menghasilkan lebih banyak penyelidikan yang memenuhi kehendak industri dengan memperbanyakan lagi penyelidikan yang relevan. 
 
“Maknanya penyelidikan ini memenuhi kehendak masyarakat, industri dan penyelidikan ini dapat dipindahkan kepada masyarakat ataupun dalam bentuk perniagaan,” jelasnya.
 
Sementara itu, Prof. Madya Dr. Palsan Sannasi berkata, produk bioarang ini adalah adunan lengkap produk campuran media penanaman organik 6 dalam 1 yang diperkaya dengan BioArang AcBioC (AcBioC BioChar) untuk semua jenis tanah dan tanaman.
 
Katanya, kandungan bioarang ini  adalah hasilan stabil sumber biojisim agro yang telah melalui proses karbonisasi terkawal. 
 
Selain bioarang, campuran media penanaman organik ini mengandungi tanah atas (topsoil), serabut kelapa (cocopeat), pasir sungai, sekam bakar, dan mikroorganisma berkesan (effective microorganisms). 
 
Medium ini dapat menggalakkan pertumbuhan mikrob serta menambah-baik sifat fizikal, kimia, dan biologi tanah secara semulajadi. Ia tiada bau busuk kerana bebas daripada tinja haiwan. 
 
“Dengan aplikasi amalan organik yang dihasilkan pada kandungan baja bukan sahaja baik untuk alam sekitar tetapi dapat memupuk gaya hidup yang lebih selamat kepada masyarakat,” jelas beliau.
 
Dalam pada itu, En. Khairul Azizi menyifatkan kerjasama penyelidikan bersama UMK  ini memberi impak yang besar kerana masih ramai yang belum tahu akan teknologi pengolahan biojisim yang boleh menghasilkan produk arang dan terbitan arang dengan nilai tambah tinggi. 
 
image 6483441 2Sebelum ini syarikat lebih tertumpu kepada aktiviti pembakaran tempurung kelapa bagi membuat arang, juga sebagai bahan bagi penapisan air. 
 
“Hasil inovasi bersama UMK yang menggunakan bioarang dalam penghasilan baja ini terbukti berfungsi sebagai pemegang nutrien yang terbaik, iaitu dalam 1 beg baja (20 liter) ia mengandungi 1 billion bakteria baik.
 
“Kajian yang ini juga membuktikan bahawa produk ini mengekalkan konsep mesra alam berkesan terhadap pertanian dan alam sekitar,” katanya.
 
Pusat Hal Ehwal Korporat I Foto Al Azam Razi, Ab Halim Hafiz Ab Aziz
 
image 6483441 3

MAHASISWA UMK PENYUMBANG PERUBAHAN LANDSKAP EKONOMI NEGERI KELANTAN

Monday, 11 March 2019 00:58 Written by
image 6483441
 
Pusat Hal Ehwal Korporat I Foto Al Azam Razi
 
PENGKALAN CHEPA 7 Mac I Menteri Hal Ehwal Ekonomi, YB. Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, menyifatkan mahasiswa dan graduan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) adalah  penyumbang kepada perubahan landskap ekonomi di negeri Kelantan.
 
image 6483441 1Beliau selaku Pengerusi  Majlis Tindakan Ekonomi Negeri Kelantan (MTEN), berkata graduan UMK tidak terkecuali  memainkan peranan penting dalam pembangunan di negeri ini.
 
“Melihat semangat yang berkobar-kobar oleh para pelajar UMK pada hari ini menunjukkan tanda positif  bahawa mereka bersemangat memimpin negara pada masa depan.
 
“Selain itu, saya juga menyeru anak-anak negeri Kelantan yang dilihat sebagai generasi yang berjaya dalam bidang akademik, perkhidmatan awam, sektor perniagaan serta usahawan-usahawan tersohor yang berada di luar kembali ke negeri ini supaya dapat menyumbang kepada pembangunan.
 
“Mereka semua adalah aset modal insan yang berjaya yang mesti digarap untuk memajukan Negeri Kelantan,” katanya pada Program Ministerial Talk Series di Dewan Keusahawanan UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 7 Mac 2019.
 
Turut hadir Timbalan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Senator Dr. Mohd Radzi Md Jidin.
 
Hadir sama, Pengerusi Lembaga Pengarah UMK, Dato’ (Dr.) Hussamuddin Yaacub, Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Usahawan, Dato’ Wan Suraya Wan Mohd Radzi dan Naib Canselor UMK, Prof Dr Noor Azizi Ismail.
 
YB Dato’ Seri Mohamed Azmin turut memberi jaminan bahawa Kerajaan Persekutuan  akan memberi perhatian kepada pembangunan di negeri ini termasuk merancakkan pembangunan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) supaya proses perkembangan ilmu ini mendapat sokongan semua pihak.
 
Beliau berkata,  ini adalah kerana UMK yang akan meneruskan pembangunan dan kepimpinan di negeri ini.
 
“Kerajaan Persekutuan akan berlaku adil dan saksama serta tidak menyekat sebarang pelaburan terus ke Kelantan dalam usaha merancakkan ekonomi dan mewujudkan peluang pekerjaan.
 
“Pihak kerajaan persekutuan akan membina infrastrukur dan kemudahan bagi mewujudkan jalinan antara negeri Pantai Timur dan Pantai Barat,” katanya lagi.
 
Sementara itu, Prof. Dr. Noor Azizi berkata, warga UMK amat bertuah 
menerima kunjungan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, YB Dato’ Mohamed Azmin sempena lawatan kerja beliau ke negeri Kelantan.
 
image 6483441 2Ini adalah kunjungan julung kali diadakan selepas pelantikan beliau sebagai menteri kabinet dalam pentadbiran kerajaan baharu.
 
Katanya, pada lawatan itu, YB Dato’ Mohamed Azmin turut mengumumkan bahawa Kerajaan Persekutuan akan menumpukan lima projek pembangunan yang akan diberi keutamaan kepada negeri Kelantan.
 
“Peruntukkan ini adalah untuk pembangunan di Kelantan menerusi kajian separuh penggal Rancangan Malaysia ke-11 (RMK-11).
 
“Projek ini membabitkan pembesaran dan menaik taraf Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa; Lebuhraya Pantai Timur Fasa 3 (LPT3); Lebuhraya Central Spine Road (CSR); Jambatan Palekbang dan Jalan  Raya Pasir Puteh-Machang-Jeli.
 
“Selain itu,  projek itu termasuk lah pembinaan LPT3 dari Gemuruh, Terengganu ke Tumpat.
 
Tambah beliau, limpahan pembangunan projek ini memberi impak besar kepada negeri Kelantan termasuk UMK kerana
kawasan pembangunan dapat dibangunkan dengan lebih efisien.
 
image 6483441 3

UMK TERAJU BIDANG KEUSAHAWANAN DI NEGARA RANTAU ASIA

Monday, 11 March 2019 00:57 Written by

53305488 2189075111147178 7225195234613788672 n

Pusat Hal Ehwal Korporat | Foto M. Al Azam Razi/Ab Halim Hafiz Ab Aziz

BACHOK 4 Mac I Negara-Negara rantau Asia merupakan platform terbaik untuk Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menjadi peneraju kepada universiti keusahawanan yang terkemuka di rantau ini sebelum melangkah ke peringkat global.

53018067 2189078501146839 6362861918650105856 nMenteri Pendidikan YB. Dr. Maszlee Malik berkata, rantau Asia amat signifikan terutamanya di negara IndoChina termasuk Thailand, Kemboja dan Laos yang dilihat sebagai permulaan untuk universiti ini mempelopori bidang keusahawanan ini.

Beliau berkata, UMK bukan hanya sekadar sebuah universiti yang berada di Kelantan sahaja tetapi sebagai universiti yang memimpin keusahawanan di peringkat nasional seterusnya menembusi Asean dan menjangkau ke rantau Asia.

“UMK mempunyai potensi tersebut, dengan kepimpinan baharu menerusi pelantikan Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti oleh Dato’ (Dr.) Hussamuddin Haji Yaacub dan pasukannya termasuk ahli-ahli Lembaga Pengarah serta Naib Canselor UMK dilihat sedang berusaha begitu keras untuk meningkatkan tahap pendidikan UMK dalam bidang keusahawanan ke peringkat yang lebih baik.

“Warga universiti iaitu staf dan pelajar serta komuniti diharap terus membantu dalam meningkatkan pembangunan UMK sebagai sebuah universiti berfokus dalam bidang keusahawanan yang merupakan agenda dan kekuatan universiti ini dalam sistem pendidikan negara,” katanya pada di Majlis Sepetang Bersama Menteri Pendidikan dan perasmian bangunan baharu Pejabat Canselori, UMK Bachok, Tangok, Kelantan.

YB Dr. Maszlee yang tiba pada jam 5.50 petang di sambut oleh Dato' (Dr.) Hussamuddin dan Ahli Lembaga Pengarah Universiti iaitu Dato' Dr. Mohd Gazali Abas, Dr. Wan Farisan Wan Sulaiman, En. Mohd Nazri Mat Noor, Prof. Dr. Safa'ai Deris dan Encik Zulkifli Mohd Zan.

Turut hadir, Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd. Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar.

53253936 2189088117812544 5258573368117952512 nBlok bangunan pentadbiran empat tingkat dengan keluasan 7,897 meter persegi itu menempatkan pejabat pentadbiran utama universiti iaitu Pejabat Naib Canselor, Timbalan-Timbalan Naib Canselor, Pejabat Pendaftar dan Pejabat Bendahari.

Pada majlis itu, YB Dr.Maszlee turut merasmikan Sudut Sastera yang dibangunkan oleh Pejabat Perpustakaan Dan Pengurusan Ilmu (PPI) di bangunan sama.

Menurut Dr. Maszlee, penubuhan sudut itu akan menjadikan UMK pelopor kepada kemudahan tersebut yang menyahut saranan Kementerian Pendidikan menyemarakkan semula kesusasteraan di Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) di negara ini.

Katanya, sudut sastera ini merupakan penghargaan UMK kepada sasterawan-sasterawan negara dengan menempatkan karya-karya mereka yang diterbitkan oleh UMK, DBP dan dan ITBM.

“Usaha UMK menjadikan sasterawan negara, Dato’ Dr. Anwar Ridhwan sebagai sasterawan universiti itu adalah satu langkah yang boleh dicontohi oleh universiti lain untuk menyahut cabaran itu selain memberi nafas baharu kepada bidang sastera negara.

"Selain itu, kementerian mahu bidang sastera menjadi sebahagian oksigen yang dihirup oleh semua rakyat Malaysia dan universiti perlu memainkan peranannya sebagai medan intelektual terbuka,” jelas beliau.

Sementara itu, Prof. Dr. Noor Azizi berkata, UMK mempunyai potensi besar untuk terus maju kehadapan dan sekaligus memimpin bidang keusahawanan di negara ini dan seterusnya di peringkat antarabangsa.

Katanya, menerusi gabungan hubungan perniagaan, penawaran bidang akademik sains dan teknologi, kesusasteraan yang mampu melonjak bidang keusahawanan yang bernilai tinggi.

“Saya juga yakin pelbagai kejayaan diraih oleh UMK pada peringkat negara dan antarabangsa sepanjang penubuhannya adalah daripada usaha dan semangat kebersamaam dan kekitaan yang menjadi amalan oleh warga UMK.

“Ini juga selaras dengan saranan kementerian yang mahu semua pihak menekankan elemen hubungan yang berteraskan konsep ‘love, happiness dan mutual respect’,” katanya.

53733290 2189080691146620 6596553455752445952 n

PEMBUDAYAAN KREATIVITI DAN INOVASI MENGIKUT TAHAP PENYELIDIKAN KERSARJANAAN

Monday, 11 March 2019 00:55 Written by

52001224 2154696437918379 4249475912933834752 n

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi & Ab. Halim Hafiz Ab. Aziz

PENGKALAN CHEPA I Para akademik dan ilmuwan perlu menjalankan penyelidikan dan inovasi yang sentiasa segar serta relevan khususnya dalam menangani isu semasa dan paling penting mampu membawa kepada arus perubahan yang signifikan kepada masyarakat dan Negara.

Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Prof. Dr. Noor Azizi Ismail berkata, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) melalui amanat oleh YAB Menteri Pendidikan telah merumuskan pentingnya mengembalikan wibawa pengajian Tinggi di dalam Aspirasi ke - 5 iaitu penyelidikan ke arah menyelesaikan masalah masyarakat yang bersifat semasa dan substantial.

51694266 2154696784585011 3420499791187017728 nBeliau berkata, penyelidikan tidak sepatutnya berakhir dalam bentuk penulisan ilmiah sahaja dan berhenti setakat menambahkan bilangan penerbitan dan kedudukan Universiti di dunia tetapi penyelidikan hendaklah disusuli dengan penghasilan produk inovasi yang seterusnya dapat memberi manfaat kepada masyarakat sejajar dengan saranan Kementerian Pendidikan Malaysia iaitu universiti untuk masyarakat.

“Hasrat ini bolehlah diterjemahkan melalui penyelidikan dan inovasi yang boleh membawa perubahan kepada kehidupan masyarakat; yang miskin menjadi kaya, yang tidak tahu menjadi berilmu dan yang bersahaja menjadi usahawan yang berjaya.

“Peranan besar ini perlu digalas oleh kita semua dan anda semua sebagai ilmuan di menara gading yang menjadi harapan masyarakat sekitar samada negeri Kelantan mahupun diperingkat Malaysia dan seantero dunia,” katanya pada program Sesi Perkongsian Bersama Dr. Melati Nungsari Bersama Staf Akademik, di Dewan Eksperimental, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 10 Februari 2019.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, Yang Menjalankan Tugas, En. Akhmal Abu Bakar dan Pengarah Pejabat Perundingan Harta Intelek dan Pengkormersialan, Dr. Mohd Hafiz Jamaludin.

Menurut Prof. Dr. Noor Azizi, sesi perkongsian ini menempa satu lagi pencapaian penting UMK apabila mendapat kerjasama baik daripada Asia School of Business (ASB) dan MIT Sloan School of Management dengan membawa Dr. Melati Nungsari sebagai panel penceramah.

Katanya, kerjasama dan sokongan daripada pihak industri perlu dilaksanakan secara aktif untuk meneruskan agenda memperkasakan produk penyelidikan serta aktiviti pengkomersialan yang boleh ditingkatkan produktivitinya melalui sokongan penjanaan dan peningkatan kapasiti penghasilan.

“Daripada perkongsiannya kita mendapat input daripada Dr. Melati Nungsari berdasarkan tajuk perkongsian iaitu; Mens et Manus in Malaysia: Creating Socially Impactful Research Program.

“ASB merupakan sebuah institusi pendidikan pengurusan perniagaan yang terunggul bagi membangunkan dan menghasilkan generasi pemimpin akan datang di rantau ini dan dalam ekonomi sedang pesat membangun,” katanya.

Sementara itu, Dr. Mohd Hafiz berkata, penceramah jemputan iaitu Dr. Melati Nungsari adalah profesor ekonomi di Asia school of Business, iaitu institut yang bekerjasama dengan bank negara, MIT Sloan School of Management, Massachusettes Instittute of Technology, Cambridge.

Katanya, beliau mempunyai memiliki ijazah PhD di University of North Carolina di Chapel Hill.

“Kami berharap dengan networking session antara Dr. Melati Nungsari dan Pejabat Jaringan Industri dan Komuniti (ILCO) serta beberapa PTJ lain berjaya bagi mengenalpasti kerjasama yang berpotensi untuk dilaksanakan pada masa akan datang,” katanya.

51368777 2154693341252022 994932356689166336 n

UMK GARIS LAPAN ASPIRASI DALAM MEMPERKASAKAN KEUSAHAWANAN UNIVERSITI

Tuesday, 29 January 2019 05:05 Written by

50881467 2133720480015975 6849571302009733120 o

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat
Foto : Al Azam Razi & Ab Halim Hafiz Ab Aziz

PENGKALAN CHEPA 26 Januari I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menggariskan lapan agenda utama sebagai pelan tindakan bagi mendorong pelaksanaan konsep inklusiviti yang menyumbang kepada pemerkasaan keusahawanan di Universiti.

Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail berkata, lapan aspirasi ini adalah untuk memastikan UMK berada di atas landasan yang tepat dan seterusnya signifikan dalam memberi sumbangan kepada masyarakat, negara serta global.

50799464 2133728056681884 8402569237872246784 oJusteru, kekuatan UMK dalam bidang keusahawanan perlu diperkasakan secara lebih berstrategi, termasuk dari aspek sistem sokongannya.

“Bagi mengukuhkan agenda keusahawanan itu UMK perlu menerapkan nilai kebersamaan, tadbir urus yang baik, pembangunan modal insan seimbang, akademik berasaskan keperluan masa hadapan, lonjakan penyelidikan dan inovasi, pemerkasaan keusahawanan, imej UMK dan keterlihatan media serta jalinan (engagement) dan koloborasi.

“Dalam konteks ini, kita perlu bekerja bersama dan bersatu hati ke arah memperkasakan UMK sebagai sebuah Universiti Keusahawanan yang unggul.

“Setiap kejayaan dalam sesebuah organisasi bergantung kepada sistem tadbir urus yang cekap dengan mewujudkan semangat kebersamaan atau semangat kekitaan (sense of belonging) dalam setiap organisasi,” katanya pada Majlis Amanat Naib Canselor UMK 2019 dan Majlis Mengenang Jasa, di UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, hari ini.

Turut hadir, Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti (LPU), Dato (Dr) Hussamuddin Yaacub dan Mantan Pengerusi LPU, Tan Sri Dato’ Sri Hamad Kama Piah Che Othman.

Hadis sama, mantan Naib Canselor UMK, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Ir. Zainai Mohamed, Prof. Dato’ Dr. Raduan Che Rose, Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed dan Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar.

Menurut Prof. Dr. Azizi, UMK juga memiliki daya keusahawanan yang luar biasa dimana kekuatan dan potensi yang ada di Universiti serta sokongan dari pelbagai pemegang taruh yang boleh dimanfaatkan untuk merealisasikan UMK sebagai Universiti Keusahawanan.

Katanya, justeru universiti perlu mengembleng dua kekuatan iaitu kekuatan dalaman UMK dan pemegang taruh untuk bersama menjadikan UMK lebih gemilang.

Sementara itu, UMK turut  memberi penekanan kepada lima aspirasi oleh Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti UMK, bagi menjadikan UMK sebagai sebuah Universiti Keusahawanan yang dihormati di Asia.

Katanya, UMK sebagai sebuah universiti yang perlu menekankan kepada elemen pratikal dalam menyampaikan pengetahuan dan pengalaman keusahawanan serta penglibatan komuniti dalam proses pembelajaran.

“Selain itu, universiti perlu menilai kembali visi, misi, objektif dan strategi untuk menjadikan UMK sebagai Universiti Keusahawanan terbaik bukan sahaja di Malaysia namun turut dihormati di peringkat antarabangsa.

“UMK juga disarankan untuk menerapkan nilai-nilai Islam sebagai cara hidup kepada pelajar muslim selain mempratikkan mood universal values seiring dengan jolokan Kelantan sebagai negeri serambi Mekah,” jelas beliau.

Beliau juga mahu UMK mampu melahirkan pelajar yang cergas minda, rohani dan jasmani serta menjadikan  teknologi sebagai pemangkin dan pengupaya (enabler) dalam semua aspek.

Prof. Dr. Noor Azizi berkata, UMK juga bukan sahaja boleh melahirkan usahawan tetapi modal insan yang berminda usahawan.

Katanya, untuk menggalas amanah itu UMK menjadi universiti awam pertama menawarkan program pengajian berteraskan keusahawanan dengan menawarkan 12 jam kredit pada peringkat prasiswazah.

“Oleh itu, setiap pelajar diwajibkan mengambil subjek keusahawanan dalam semua jurusan terutama pelajar dalam bidang keusahawanan.

“Keberadaan subjek ini dapat membantu graduan sebagai ‘job creator’ untuk membuka peluang pekerjaan dan menjana pendapatan,” jelasnya.

Tambahnya,  pada tahun 2018 sebanyak 376 buah syarikat siswa universiti (SSU)  telah ditubuhkan membabitkan penglibatan 703 pelajar.

“Kebolehpasaran graduan dalam bidang keusahawanan ini juga meningkat sebanyak 12 peratus berbanding tahun 2017,”katanya.

50739432 2133725683348788 8269577284948590592 o

PROF. DR. NOOR AZIZI MULA TUGAS NAIB CANSELOR BAHARU UNIVERSITI MALAYSIA KELANTAN

Monday, 07 January 2019 05:03 Written by

49645529 2104155452972478 6533609709302185984 n

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat
Foto : Azam Razi

PENGKALAN CHEPA 7 Januari I Prof Dr Noor Azizi Ismail, 50, memulakan tugas secara rasmi sebagai Naib Canselor baharu Universiti Malaysia Kelantan (UMK) di Pejabat Canseleri, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 7 Januari 2018.

Beliau yang merupakan Mantan Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, tiba tepat pada jam 8.30 pagi dan disambut oleh Mantan Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar dan pengurusan tertinggi universiti.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd. Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar dan Yang Menjalankan Tugas Pendaftar, En. Mohd Akhmal Abu Bakar.

Hadir sama, Bendahari UMK, Puan Junaidah Badar dan Ketua Pustakawan, En. Azman Hashim.

50291356 2104152309639459 4655041282329018368 nTerdahulu, Prof. Dr. Noor Azizi merekodkan kehadiran, di blok bangunan Pusat Komputeran Dan Informatik, sebelum diiringi ke pejabatnya di tingkat satu bangunan Pejabat Canseleri untuk menghadiri majlis menerima nota serah tugas daripada Prof. Dato’ Dr. Husaini.

Majlis ringkas penyerahan nota serah tugas di adakan di Bilik Mesyuarat Esekutif.

Prof Dr Noor Azizi dilantik sebagai Naib Canselor UMK berkuatkuasa pada 7 Januari 2019 selamat tiga tahun sehingga 2022.

Beliau dilahirkan pada 7 Januari 1969 merupakan lulusan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dari Universiti Kebangsaan Malaysia dan Ijazah Sarjana Sistem Maklumat Perakaunan dari University of Memphis, Amerika Syarikat.

Kemudian beliau melanjutkan pengajian dan memperoleh Ijazah Kedoktoran Perakaunan dan Sistem Maklumat pada 2004 dari Loughborough University, United Kingdom.

Pelantikan sebagai Naib Canselor UMK adalah berdasarkan kepakaran, pengetahuan, pengalaman dan pencapaian ketika memegang jawatan pentadbiran utama di pelbagai peringkat.

Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Universiti Utara Malaysia (UUM).

Prof. Dr. Noor Azizi memulakan kerjaya sebagai pensyarah jurusan sistem maklumat perakaunan di UUM dan pernah menyandang jawatan sebagai Dekan (Penyelidikan dan Inovasi) Kolej Perniagaan UUM dan Dekan Othman Yeop Abdullah Graduate School of Business UUM.

Pernah mendapat pelbagai pengiktirafan tempatan dan antarabangsa antaranya, Lecturer Excellence Award daripada SAS Institute pada 2008, anugerah Kepimpinan Inovatif pada 2011, Anugerah Kepimpinan Pendidikan pada 2013 daripada CMO Asia’s Best B-School dan terbaharu pada 2018 menerima Movers & Shakers Award daripada Asia HRD Awards.

Justeru, kementerian berharap supaya pelantikan itu akan menyumbang kepada kesinambungan pencapaian dan kecemerlangan UMK dalam mencapai visi dan misi sebagai universiti yang berfokuskan keusahawanan.

Dalam pada itu, kementerian juga merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Husaini atas khidmat bakti, kepemimpinan serta kepakaran sepanjang memegang jawatan sebagai Naib Canselor UMK.

49707205 2104156766305680 4419331097712656384 n